SOMMELJEE SOOVITAB – JÕULUVEINID
Veinid jõuluroogade juurde
Toiduga hästi sobiv vein aitab tõsta jõuluõhtu pidusöögi uule tasemele. Allpool on äratoodud veinisoovitused kõige tüüpilisemate jõulutoitude kõrvale – punased, valged (juhul kui see on võimalik)ning mõnel juhul ka vahuveinisoovitus. Kui Sinu toidulaual on mõni muu roog, millele veinisoovitust soovid, siis võta julgelt meiega ühendust! Esiletõstetud jõuluveinide müük kestab e-poes kuni aasta lõpuni.

Seapraad
Seapraad, ahjukartilid, hapu- või praekapsas ja ka kõik muud lisandid mis võivad taldrikule sattuda (nt.sült, marineeritud kõrvits ja seened) on suhtelised kerged ja seetõttu peaks ka veinid olema sellised, mis neid maitseid varju ei jätaks – kergemapoolsed, meeldiva hõrgu puuviljasuse/marjasusega ning tasakaalustava happesusega.
Valged veinid: Riesling “Campo Dottore” või Soave Classico “Montetondo”.
Punased veini: Pinot Noir Veneto Rosso või Valpolicella Superiore “San Pietro”
Verivorstid
Verivorstid praekapsa ja pohlamoosiga või hoopis peekoni ja maitseürtidega. Vaatamata nendele variatsioonidele sobituvad sinna juurde keskmise täidlusega, küllusliku marjasusega ja pehme karakteriga punaveinid.
Punased veinid: Primitivo Salento “Patù” , Montepulciano d’Abruzzo “Ulisse”, Veneto Rosso “Due”


Ahjulõhe või -forell
Nende kahe puhul on tegemist rasvaste kaladega seega võiksid veinid olla vähamalt keskmise täidluse ja puuviljasuse ning hea tasakaalustava happesusega.
Vahuvein: Pinot Nero Rosè Extra Brut “Norema”
Valged veinid: Roero Arneis DOCG, Pecorino Terre d’Abruzzo Premium, Verdicchio Superiore “L’Insolito”, Soave Classico “Casette Foscarin”
Rosè veinid: Cuvee “Massi” Piemonte Rosato
Valge kala – koha jt.
Sobivad kergemad, hõrgu puuviljasusega ning õrna mineraalsusega veinid.
Valged veinid: Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Sauvignon Alto Adige DOC, Vermentino “Plinio”, Gavi di Gavi “I’Ronchetti”


Jõulupart või -hani
Hane ja pardi puhul tasub silmas pidada seda, mida on kasutatud lindude täitmisel ja millised on lisandid ning kaste. Samuti muudab natuke veinivalikut ka see, kui kasutate põhikomponendina nt.rinnafileed. Kuna mõlemad linnulihad on rasvased, siis peaks veinides leiduma piisavalt puuviljasust ja tasakaalustavat happesust.
Vahuveinid: Pinot Nero “Pinot 64”, Franciacorta Brut Rosè
Valged veinid: Pinot Bianco “Kristallberg”, Vermentino “Perlaia”, Alpi Retiche “Ca’Brione”
Punased veinid: Pinot Nero “Ludwig”, Barbera d’Asti “La Stella”, Morellino di Scansano “Marteto”
Veiseliha road
Veiseliha puhul oleneb päris palju küpsetusastmest ja liha juurde pakutavast kastmest. Mida toorem küpsetusaste seda tanniinsem võiks olla vein. Küpsema liha puhul ja nö. paksemate demi glace ja balsamico kastmete korral peaks ka veinis olema omajagu küpsust ning sametisust.
Punased veinid: Veneto Rosso “Due”, Primitivo di Manduria “Ad Hoc”, Barbera d’Asti “Menego Anniversario”, Syrah Sicilia “Gaelle”, Syrah Lazio “Syracide”, Sfursat “Carlo Negri”, Amarone della Valpolicella


Lambaliha road
Lammas, eriti kui see on ahjus küpsetatud või grillitud nõuab enda kõrvale rikkalikke, täidlaseid, küpse puuviljasuse-marjasusega veine. Eriti hästi sobivad unikaalsed Lacrima sordist veinid Vicari veinimajalt.
Punased veinid: Lacrima di Morro d’Alba “Dasempre”, Primitivo di Manduria “Ad Hoc”, Montepulciano d’Abruzzo “Amaranta”, Cabernet “Istrice”, Lacrima Superiore
Ulukiliha road
Kuna ulukilihad on tugevamaitselised, siis ka veinid sinna juurde peavad olema täidlased ja jõulisema struktuuriga. Metssealiha on ulukilihadest ehk kõige kergema maitse ja struktuuriga, seega sinna juurde ei pea valima kõige jõulisemat punast.
Punased veinid: Montepulciano d’Abruzzo “Amaranta”, Monferrato Rosso “Due di Due”, Syrah Sicilia “Gaelle”, Merlot Riserva “Castel Ringberg”, Sforzato di Valtellina “Carlo Negri”, Primitivo di Manduria “Acinore”, “10 Vendemmie” Vino rosso.


Õunakook
Magustoitude osas piirdume eestlaste seas kindlalt populaarse õunakoogiga. Kui dessert on õhuline ja õrn ning võimalik lisand ei ole tugeva maitsega, sobib sinna juurde delikaatne ja mitte väga magus Cannelino di Frascati Kui kook on tugevamaitselisem nt.karamelliseeritud õunte või suhkruga ja vaniljekstme või jäätisega, siis on parem valik rikkalikuma maitsega Recioto di Soave “Nettare di Bacco”
Dessertveinid: Cannelino di Frascati ja Recioto di Soave DOCG “Nettare di Bacco”

