TASUTA TOIMETUSED TELLIMUSTELE ALATES 69EUR KUNI 31.12.2025!

SOMMELJEE SOOVITAB – JÕULUVEINID

Veinid jõuluroogade juurde

Toiduga hästi sobiv vein aitab tõsta jõuluõhtu pidusöögi uule tasemele. Allpool on äratoodud veinisoovitused kõige tüüpilisemate jõulutoitude kõrvale – punased, valged (juhul kui see on võimalik)ning mõnel juhul ka vahuveinisoovitus. Kui Sinu toidulaual on mõni muu roog, millele veinisoovitust soovid, siis võta julgelt meiega ühendust! Esiletõstetud jõuluveinide müük kestab e-poes kuni aasta lõpuni.

Seapraad

Seapraad, ahjukartilid, hapu- või praekapsas ja ka kõik muud lisandid mis võivad taldrikule sattuda (nt.sült, marineeritud kõrvits ja seened) on suhtelised kerged ja seetõttu peaks ka veinid olema sellised, mis neid maitseid varju ei jätaks – kergemapoolsed, meeldiva hõrgu puuviljasuse/marjasusega ning tasakaalustava happesusega.

Valged veinid: Riesling “Campo Dottore” või Soave Classico “Montetondo”.

Punased veini: Pinot Noir Veneto Rosso või Valpolicella Superiore “San Pietro”

Verivorstid

Verivorstid praekapsa ja pohlamoosiga või hoopis peekoni ja maitseürtidega. Vaatamata nendele variatsioonidele sobituvad sinna juurde keskmise täidlusega, küllusliku marjasusega ja pehme karakteriga punaveinid.

Punased veinid: Primitivo Salento “Patù” , Montepulciano d’Abruzzo “Ulisse”, Veneto Rosso “Due”

Ahjulõhe või -forell

Nende kahe puhul on tegemist rasvaste kaladega seega võiksid veinid olla vähamalt keskmise täidluse ja puuviljasuse ning hea tasakaalustava happesusega.

Vahuvein:  Pinot Nero Rosè Extra Brut “Norema”

Valged veinid: Roero Arneis DOCG, Pecorino Terre d’Abruzzo PremiumVerdicchio Superiore “L’Insolito”, Soave Classico “Casette Foscarin”

Rosè veinid: Cuvee “Massi” Piemonte Rosato

Valge kala – koha jt.

Sobivad kergemad, hõrgu puuviljasusega ning õrna mineraalsusega veinid.

Valged veinid: Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Sauvignon Alto Adige DOC, Vermentino “Plinio”, Gavi di Gavi “I’Ronchetti”

Jõulupart või -hani

Hane ja pardi  puhul tasub silmas pidada seda, mida on kasutatud lindude täitmisel ja millised on lisandid ning kaste. Samuti muudab natuke veinivalikut ka see, kui kasutate põhikomponendina nt.rinnafileed. Kuna mõlemad linnulihad on rasvased, siis peaks veinides leiduma piisavalt puuviljasust ja tasakaalustavat happesust.

Vahuveinid: Pinot Nero “Pinot 64”, Franciacorta Brut Rosè

Valged veinid: Pinot Bianco “Kristallberg”, Vermentino “Perlaia”, Alpi Retiche “Ca’Brione”

Punased veinid: Pinot Nero “Ludwig”, Barbera d’Asti “La Stella”, Morellino di Scansano “Marteto”

Veiseliha road

Veiseliha puhul oleneb päris palju küpsetusastmest ja liha juurde pakutavast kastmest. Mida toorem küpsetusaste seda tanniinsem võiks olla vein. Küpsema liha puhul ja nö. paksemate demi glace ja balsamico kastmete  korral peaks ka veinis olema omajagu küpsust ning sametisust.

Punased veinid: Veneto Rosso “Due”, Primitivo di Manduria “Ad Hoc”, Barbera d’Asti “Menego Anniversario”, Syrah Sicilia “Gaelle”, Syrah Lazio “Syracide”Sfursat “Carlo Negri”, Amarone della Valpolicella

Lambaliha road

Lammas, eriti kui see on ahjus küpsetatud või grillitud nõuab enda kõrvale rikkalikke, täidlaseid, küpse puuviljasuse-marjasusega veine. Eriti hästi sobivad unikaalsed Lacrima sordist veinid Vicari veinimajalt.

Punased veinid: Lacrima di Morro d’Alba “Dasempre”, Primitivo di Manduria “Ad Hoc”, Montepulciano d’Abruzzo “Amaranta”, Cabernet “Istrice”, Lacrima Superiore

Ulukiliha road

Kuna ulukilihad on tugevamaitselised, siis ka veinid sinna juurde peavad olema täidlased ja jõulisema struktuuriga. Metssealiha on ulukilihadest ehk kõige kergema maitse ja struktuuriga, seega sinna juurde ei pea valima kõige jõulisemat punast.

Punased veinid: Montepulciano d’Abruzzo “Amaranta”, Monferrato Rosso “Due di Due”, Syrah Sicilia “Gaelle”, Merlot Riserva “Castel Ringberg”, Sforzato di Valtellina “Carlo Negri”, Primitivo di Manduria “Acinore”, “10 Vendemmie” Vino rosso.

Õunakook

Magustoitude osas piirdume eestlaste seas kindlalt populaarse õunakoogiga. Kui dessert on õhuline ja õrn ning võimalik lisand ei ole tugeva maitsega, sobib sinna juurde delikaatne ja mitte väga magus  Cannelino di Frascati  Kui kook on tugevamaitselisem nt.karamelliseeritud õunte või suhkruga ja vaniljekstme või jäätisega, siis  on parem valik rikkalikuma maitsega Recioto di Soave “Nettare di Bacco”

Dessertveinid: Cannelino di Frascati ja Recioto di Soave DOCG “Nettare di Bacco”

Ostukorv